piątek, 19 czerwca 2015

Ramadanowy Cykl kulinarny

100 % Wegański Ryż z warzywami i kurkumą

Podstawą moich wszystkich dań są ostre, wyraziste i aromatyczne przyprawy. Także i ta potrawa taka jest spróbujcie koniecznie zrobić! Idealny dodatek do kurczaka, obiadu, sałatki jak i zarówno chipsów! W sumie do wszystkiego…
Przepis:
Składniki ( na około 3 miseczki jak na zdj. poniżej):
-torebka ryżu
-pomidor
-cebula
-pół ogórka zielonego
-5 łyżek stołowych kukurydzy
-5 łyżek stołowych groszku
- bulion grzybowy
-kurkuma (1 łyżeczkę)
-curry ( 3 łyżeczki)
-pieprz i sól
-ocet balsamiczny
Sposób wykonania:
1.Ryż gotujem
2. Warzywa siekamy w małą kosteczkę, ogórki zcieramy na tarce, kukurydzę i groszek odcedzamy
3. Do połowy kubka wlewamy wodę i mieszamy z bulionem i przyprawami – podgrzewamy w mikrofali na 2 minuty, aby wszystko się rozpuściło
4. Wyjmujemy ryż – wyciągamy z torebki
5. Ryż, warzywa i bulion z przyprawami dajemy na jedną patelnię.
6. Wszystko gotujemy aż zgęstnieje
7. Studźmy lekko i gotowe!
*Jeśli nie lubicie wyrazistych potraw dajcie mniej przypraw

Smacznego!!!  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz